Bijeenkomst “Avond van de lach”verzorgt door Monique Deen, 21 november 2019

Om 19.45 uur zitten de dames klaar om een avondje de lachspieren te oefenen. Monique Deen, de Lachcoach, zal deze avond verzorgen. Marijke heet iedereen welkom en op de tafels liggen heerlijke koeken namens twee leden die 50 jaar getrouwd zijn. Ook de pepernoten ontbreken niet, het ziet er allemaal weer gezellig uit; hier wordt je al blij van. Als de koffie op is begint Monique met de presentatie.

Het wordt lachen en met wat ontspanningsoefeningen wordt bijna iedereen vanzelf blij. Allereerst vertelt Monique iets over de oorsprong van de lach-yoga. Een Indiase arts, Dr. Madan Kataria, is de grondlegger van de lach-yoga. Door te lachen maken je hersens gelukstofjes aan en hij ontdekte dat het niet uitmaakt of het een echte lach is op nep. Een lachclub werd gestart. En door de spelletjes, ademhalingsoefeningen en bewegingen worden de lachspieren gestimuleerd en het gelukstofje Endorfine wordt aangemaakt. Er zijn wel 10.000 lachclubs en in 700 verschillende landen komen groepen mensen 1 maal per maand bij elkaar om te lachen. Kinderen lachen wel 300 keer per dag, volwassenen beduidend minder, terwijl lachen juist zo gezond is.

Dus ja, we moeten er aan geloven. Sebastiaan heeft al ruimte gemaakt voor de oefeningen en door nog een tafel te verschuiven kunnen we bijna met z’n allen in een grote kring staan en de oefeningen doen. Het werkt inderdaad wel bij mij op de lachspieren. Het schijnt ook dat door het lachen je hartslag regelmatiger wordt en je verbruikt ook extra energie. Dus het looprondje, of de trimclub kun je een keer overslaan. Maar ja, met die heerlijke traktatie en de pepernoten moeten we toch ook maar blijven sporten. Ondertussen maken wij onze buik vol en plat en doen mee met de ademhalingsoefeningen. Ook het vingerspelletje is grappig om met je (klein)kinderen te doen, en sommige van ons lachen al voordat we hiermee beginnen.

Dan is het pauze, tijd voor koffie/thee en pepernoten. Na de pauze nog even een paar oefeningen, gekke bekken trekken en tegelijk praten, de catwalk, rare bewegingen maken en tot slot de ontspanningsyoga. Hiervan is de bedoeling dat je stil bent, rustig ademhaalt met je ogen dicht. Maar dan krijg je bijna de slappe lach omdat je buurvrouw heel stilletjes probeert te lachen. En volgens mij is dat de bedoeling van deze avond om met een lach naar huis te gaan, of om nog gezellig even na te zitten.

Tot de volgende keer op onze gezellige Kerstviering op 19 december