Bijeenkomst Humoristische proeverij, 25 april 2019

Willem Heuzinkveld is onze gastspreker. De zaal is door hem gezellig ingericht met verlichting en enorm veel flessen met allerlei likeuren, advocaatjes, boerenjongens, boerenmeiden en ook non-alcoholische drankjes. Willem begint gelijk luid en duidelijk te vertellen dat de likeuren vanuit de tijd van de Gouden Eeuw, gebrouwen werd voor allerlei doeleinden.
Hierdoor zijn dan ook prachtige benamingen ontstaan zoals:  Naveltje bloot, Eau de ma tante en Vergeet mij niet. Ook komen er allerlei spreekwoorden voorbij waar Willem een uitleg over geeft over hoe die vroeger zijn ontstaan. Er wordt veel gelachten.

Tijdens de pauze doen we ons tegoed aan de buffet proeverij.  Vele soorten advocaat, de slagroom ontbreekt ook niet, de vele soorten likeur, jenever, boerenjongens en de cranberry compote worden geproefd. De alcoholvrije drankjes moeten met water worden gemengd. Alle dames doen zich tegoed aan al dat lekkers.

Na de pauze vertelt Willem weer allerlei verhaaltjes en hij verkleed zich daarbij als non of een vrolijke dame. Drankjes als Juffertje in het groen, Huwelijksgeluk, Heksendrank en Kandeel worden besproken. De Beerenburg vond zijn oorsprong in Amsterdam en is pas later als een nationale Friese drank bekend geworden. Willem is een hilarische verteller, een spraakwaterval met heel veel humor.

Velen van ons kochten nog een lekker flesje drank om mee naar huis te nemen. We hebben genoten en gelachen.