Glasblazer

Om 19.30 uur loopt de zaal al lekker vol met de dames uit Hauwert. Vanavond staat de glasblazer op het programma. Om 19.45 uur, heet Marian ons allemaal welkom, maar meteen met de mededeling dat de glasblazer later zal komen omdat hij in de file staat i.v.m. een spookrijder. Dit is wel jammer, maar iedereen vermaakt zich goed met elkaar en geniet van de traktatie bij de koffie, ter ere van de twee 40 jarige huwelijken van Anja en Tini. Ook zijn er 3 nieuwe leden bijgekomen en zitten we nu op ruim 80 leden van onze vrouwenclub.

Om 21.15 uur komt de glasblazer “Bas” met zijn vrouw “Henny” binnen. Zij hebben ruim 4 uur gereden om van Leerdam in Hauwert te komen. Wij verwelkomen ze met een luid applaus. Snel helpen we met het uitladen van de spullen en Bas begint dan ook meteen te vertellen over het glasblazen. Bas heeft het glasblazen van zijn vader geleerd. Hij vertelt ons dat glas gemaakt wordt vanaf 850 jaar voor onze jaartelling. Glas wordt gemaakt van zand, kalk en krijt en soda. Tegenwoordig wordt 25% gerecycled glas toegevoegd om nieuw glas te maken. Vroeger werden er mallen van klei of nat perenhout gebruikt om glas te maken. Het hete stroperige glas werd over de klei of in het hout gegoten en kon zo afkoelen. Tegenwoordig gaat alles natuurlijk machinaal. In Leerdam is nog 1 glasblazerij. Glasblazen is arbeidsintensief en eigenlijk niet te betalen. Bas laat ons een panfluit en een glazen jojo zien. Hij maakt onder toeziend oog van ons nog even een vogel en een zeehondje. Het vuur voor hat glasblazen wordt tot 1600 of 1700 graden verhit, dit door een compressor. Wat een vakman en wat kan hij het leuk vertellen. Ruim 50 vrouwen luisteren geboeid naar zijn verhaal en kijken naar zijn kunst met glas. Dan mogen 3 vrouwen naar voren komen om te blazen. Er is al een glas wijn gedronken, maar het kan nog volgens Bas. Wie de grootse bel blaast die mag het vogeltje hebben.

Tot besluit worden er nog een paar vragen gesteld. Verbrand je, je handen niet zo met het glasblazen? Glas geleid warmte slecht, dus de uiteinden blijven koel. Toch is het oppassen geblazen en Bas heeft inderdaad wel een paar nachten moeten slapen met zijn hand in koud water.

Waarom gaat het glas niet stuk als het heet wordt? Het glas wordt zo heet dat het stroperig wordt. Als je glas warmer van 930 graden opwarmt kan dit zonder dat het breekt. Als alle vragen beantwoord zijn wordt er nog gevraagd of er iets te koop is van het glaswerk. Omdat alles nog in de aanhanger zit, worden de spullen nog even opgehaald bij de auto. Iedereen is enthousiast en Bas wordt bedankt door Marian en met een applaus van alle dames verlaat hij om 22.15 uur het dorpshuis. Ook dit was weer een gezellige, leerzame en sfeervolle avond.